18 Μαρ 2014

Αμφισβητούν τον ρόλο των λιπαρών στην καρδιοπάθεια!


Σουβλάκια
Το είδος των λιπαρών που τρώμε δεν σχετίζεται τόσο πολύ με τον κίνδυνο καρδιοπάθειας όσο πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Οι ερευνητές επανεξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 72 προγενέστερων μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι από 18 χώρες.
Σε άλλες από αυτές είχαν καταγραφεί τα είδη και οι ποσότητες των λιπαρών οξέων που κατανάλωναν οι εθελοντές ή που έφεραν στο αίμα τους, και σε άλλες οι εθελοντές είχαν πάρει συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων.
Σε όλες τις μελέτες οι ερευνητές είχαν παρακολουθήσει σε βάθος χρόνου τους εθελοντές τους, για να δουν πόσοι θα εκδήλωναν καρδιολογικά προβλήματα, όπως το έμφραγμα, η στεφανιαία νόσος και η στεφανιαία ανεπάρκεια.
Όπως διαπίστωσαν οι βρετανοί επιστήμονες, κανένα είδος κορεσμένου ή πολυακόρεστου λίπους δεν επηρέαζε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος.

Αντιθέτως, η κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων, που υπάρχουν σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, σχετίσθηκε με αύξηση κατά 16% του κινδύνου καρδιοπάθειας.
Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα σχετίσθηκαν με μειωμένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων.
Οι ισχύουσες οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών, όπως η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), συνιστούν περιορισμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, αυξημένη κατανάλωση πολυακόρεστων και πλήρη αποφυγή των τρανς λιπαρών για προστασία της καρδιάς.
Τα νέα ευρήματα αμφισβητούν την αξία αυτών των συστάσεων, με εξαίρεση ίσως εκείνη για τα τρανς λιπαρά.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» ο δρ Rajiv Chowdhury, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, και οι συνεργάτες του, οι διεθνείς συστάσεις για την πρόσληψη λιπών παρουσιάζουν διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα, τις οποίες αποδίδουν στα ερωτηματικά που αφήνουν τα υπάρχοντα στοιχεία για το ρόλο τους στην καρδιοπάθεια.
Στόχος της μελέτης τους ήταν να επιλυθούν μερικά από αυτά τα ερωτηματικά, αλλά τελικά διαπίστωσαν ότι η μετανάλυσή τους, όπως λέγεται το είδος της μελέτης που πραγματοποίησαν, δεν υποστηρίζει τις ισχύουσες οδηγίες.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα αρχίσει κανείς να τρώει με την ψυχή του μπέικον και τηγανητά αυγά, έσπευσαν να επισημάνουν. «Απαιτούνται προσεκτικά σχεδιασμένες, εκτενείς μελέτες πριν ληφθεί οριστική απόφαση και αλλάξουν οι διατροφικές οδηγίες», τονίζουν.
Τα κορεσμένα λίπη προέρχονται κυρίως από ζωικής προελεύσεως τρόφιμα (όπως το κόκκινο κρέας, τα προϊόντα κρέατος, τα πλήρη γαλακτοκομικά, οι κρέμες γάλακτος κ.τ.λ.).
Τα πολυακόρεστα λιπαρά προέρχονται από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα φυτικά έλαια.
Τα δε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν κυρίως στα λιπαρά ψάρια (λ.χ. σκουμπρί, σαρδέλα, τόνος, σολομός), στα ιχθυέλαια και στα ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Όσον αφορά τα τρανς λιπαρά, αυτά είναι τα υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά και υπάρχουν κυρίως σε τρόφιμα του εμπορίου όπως μπισκότα, κέικ, μάφιν, ζυμάρια για πίτσα, τηγανητά τρόφιμα (λ.χ. ντόνατς, τηγανητές πατάτες, μπουκίτσες κοτόπουλου), πατατάκια κ.τ.λ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...