12 Νοε 2014

Γουατεμάλα και Μεξικό αντιστέκονται στη Μονσάντο

Πριν ακριβώς μία εβδομάδα, και έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις, αγρότες, που ανήκουν σε κοινότητες ιθαγενών, πέτυχαν μια σημαντική νίκη στη Γουατεμάλα, η οποία είχε πρόσφατα υιοθετήσει ένα νομο, γνωστό και ως Νόμο της Monsanto.Ο νόμος αυτός επέτρεπε, επί της ουσίας, στην πολυεθνική να προχωρήσει από την ιδιωτικοποίση των σπόρων, στην επιβολή των δικών της πατενταρισμένων γεωργικών προϊόντων, μέχρι και τον αυστηρό έλεγχο ολόκληρης της γεωργικής παραγωγής της χώρας. Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, οι αγρότες θα διώκονταν σε περίπτωση που φυλούσαν πατενταρισμένους σπόρους για την επόμενη χρονιά, μια πρακτική που ακολουθείται επί αιώνες στη γεωργία. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γουατεμάλας, όμως, υπό την πίεση των έντονων διαμαρτυριών, ανέστειλε στις 4 Νοεμβρίου τη συγκεκριμένη διάταξη.

«Ο νόμος θα ιδιωτικοποιούσε την σπορά για να κερδίσουν οι πολυεθνικές. Αν δεν κάναμε τίποτα, τοτε τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα υπέφεραν τις συνέπειες», δήλωνε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της κοινότητας των αυτοχθόνων στην περιφέρεια της Sololá.
Για την ώρα, οι αγρότες μπορούν να νιωθουν περήφανοι για τη νίκη τους, ωστόσο, όσοι γνωρίζουν τις πρακτικές της Monsanto εκτιμούν πως η πολυεθνική θα απαντήσει άμεσα με κύμα αγωγών για να πιέσει εκ νέου την κυβέρνηση της Γουατεμάλας.
Τον προηγούμενο μήνα, πάλι, στο Μεξικό, μια μικρή ομάδα μελισσοκόμων σημείωσε τη δική της νίκη, αλλάζοντας τα σχέδια της Monsanto, η οποία ετοιμαζόταν να φυτέψει 625.000 στρέμματα με γενετικά τροποποιημένη σόγια.Δικαστής ανακάλεσε την άδεια του υπουργείου Γεωργίας, που επέτρεπε στην πολυεθνική την εμπορική φύτευση της συγκεκριμένης σόγιας, εκτιμώντας πως υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις πως αυτοί οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι απειλούν σοβαρά τη εγχώρια παραγωγή μελιού. Σημειώνεται πως η άδεια είχε εκδοθεί παρά τις διαμαρτυρίες χιλιάδων αγροτών Μάγια και μελισσοκόμων, αλλά και παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Greenpeace, της Εθνικής Επιτροπής του Μεξικού για τη Βιοποικιλότητα και του Εθνικού Ινστιτούτου Οικολογίας.
Ας μην ξεχνάμε, μάλιστα, πως το Μεξικό είναι ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας μελιού. Περίπου 25.000 οικογένειες στη χερσόνησο Yucatán εξαρτώνται από την παραγωγή μελιού, όπου παράγεται και το 40% του μελιού της χώρας, το οποίο στο σύνολό του σχεδόν εξάγεται στην Ε.Ε.
Διαβάστε περισσότερα για τις δραστηριότητες της πολυεθνικής και το ρόλο της στο παγκόσμιο εμπόριο σπόρων στο αφίερωμα: Monsanto: Η βιοτεχνολογία σε λάθος χέρια
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...