4 Ιουν 2013

Μια συζήτηση με το Μαργαρίτη για το φασισμό

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον
Δε θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον


Για να τον τσακίσουμε όμως, πρέπει πρώτα να τον καταλάβουμε. Κι αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων να τον δούμε ιστορικά, να εξετάσουμε τις κοινωνικές του ρίζες, την εμφάνιση και εδραίωσή του κατά τον εικοστό αιώνα, για να αντλήσουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα.



Στα πλαίσια αυτά έκρινα σκόπιμο να απευθυνθώ στον ιστορικό Γιώργο Μαργαρίτη, για να κάνουμε μια συζήτηση –υπό τη μορφή συνέντευξης- σχετικά με το φασιστικό φαινόμενο. Κατά τη διάρκειά της, ο Μαργαρίτης αναφέρεται στα αίτια που γέννησαν το φασισμό και τα βασικά του χαρακτηριστικά, στην τακτική αντιμετώπισής του από το κομμουνιστικό κίνημα και τον χαρακτήρα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, ενώ στο τέλος επιχειρεί μια σύνδεση με το παρόν και τις προοπτικές της σύγχρονης αντιφασιστικής πάλης.

Νομίζω πως το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά ενδιαφέρον, φωτίζοντας αρκετές πτυχές και ζητήματα που απασχολούν τους σοφούς αναγνώστες-ακροατές.


Η κε του μπλοκ ευχαριστεί θερμά τον γιώργο μαργαρίτη πρωτίστως που δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, τη ζωή (ξέρει αυτή) που μου παρείχε ανιδιοτελώς τον τεχνικό εξοπλισμό καθώς και τον ανδρέα από το redflyplanet για την πολύτιμη αρωγή του στην επεξεργασία του υλικού –που ομολογώ ανοιχτά πως μου έβγαλε την πίστη. Κι εύχεται στη βάση του μπλοκ καλή ακρόαση, περιμένοντας στα σχόλια της γόνιμες κριτικές παρατηρήσεις σας.


  Πηγή

Το περιοδικό ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΗ- για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ

Στην αναζήτηση της εφηβείας μου σε διάφορα ρεύματα, κείμενα, διαβάσματα και ακούσματα, αναζήτηση που μέχρι τα σήμερα δεν έχω εγκαταλείψει, είχε πέσει στα χέρια ένα ενδιαφέρον εναλλακτικό περιοδικό με την μορφή των «φανζίν» και τίτλο:
Ανοικτή πόλη- .  Του μοναδικού ελληνικού περιοδικού που υπήρξε ποτέ μέλος του θρυλικού Underground Press Syndicate.
 Ένα περιοδικό αντεργκράουντ, ροκ, ψαγμένο, αντιεξουσιαστικό, αντιχριστιανικό, που αναζητούσε τις εθνικές πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις. τις πολυθειστικές θρησκευτικές παραδόσεις . Ε εχτές βράδυ διαβάζοντας για τον Κλεομένη, τον τελευταίο Σπαρτιάτη επαναστάτη, έπεσα πάνω στο σαιτ του Βλάση Ρασσιά, που έκδιδε την «Ανοικτή πόλη» και είδα πως στο   http://www.rassias.gr/5.html έχει δημοσιεύσει μια σειρά σημαντικών κειμένων του περιοδικού. Και που αναδημοσιεύω: