21 Ιουν 2013

Spiegel: Η οικονομική κρίση διχάζει την βρετανική κοινωνία

Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, γράφει το γερμανικό περιοδικό
Spiegel: Η οικονομική κρίση διχάζει την βρετανική κοινωνία

«Η οικονομική κρίση έχει διχάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας συνεχώς διευρυνόμενες ρήξεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ντόπιων και μεταναστών, Αγγλων και Σκωτσέζων. Με το αντιευρωπαϊκό κόμμα UKIP σε άνοδο, η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», γράφει το Spiegel, σε ανάλυση με τίτλο «Διαλυμένο Βασίλειο»
«Τα πράγματα έχουν πάρει την κατιούσα από το 2008, όταν ξέσπασε η μεγάλη οικονομική κρίση. Η ανεργία είναι σήμερα στο 8%, και το 27% των παιδιών στην Βρετανία ζουν σε σχετική φτώχεια.
Στα τέλη Μαρτίου, το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δημοσίευσε την πιο περιεκτική μελέτη μέχρι σήμερα για την κατάσταση της βρετανικής κοινωνίας. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει σε επισφαλείς συνθήκες», τονίζει το γερμανικό περιοδικό.
«Εκατομμύρια Βρετανοί δεν έχουν αρκετά χρήματα για να φάνε, και δεν είναι σε θέση να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους τον χειμώνα. «Και η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη», λέει ο Ντέϊβιντ Γκόρντον, ειδικός για τη φτώχεια στο πανεπιστήμιο, «διότι οι κοινωνικές υπηρεσίες συρρικνώνονται, και οι πραγματικοί μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται».
«Η χώρα υποφέρει από τις συνέπειες της κρίσης. Το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς μεγαλώνει, οι συγκρούσεις ανάμεσα στην Αριστερά και στην Δεξιά γίνονται όλο και πιο έντονες, και ένα νέο κόμμα έχει λάβει θέση στα δεξιά των Συντηρητικών, το αντι-ευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP)», συνεχίζει το Spiegel.
Φίλοι και εχθροί της Ευρώπης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το τί είναι πιο πιθανό να βοηθήσει την χώρα να βγει από την κρίση: να παραμείνει η Βρετανία μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή να αποχωρήσει;
Και το 2014, οι Σκωτσέζοι θα κάνουν δημοψήφισμα για το αν θέλουν να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη χώρα, ώστε να μην χρειάζεται πλέον να μοιράζονται με τους Αγγλους τα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας.
Το UKIP, ένα κόμμα «πατριωτών και αντιπάλων της Ευρώπης», έχει κάνει ήδη σημαντική πρόοδο στην προσπάθειά του να οδηγήσει την Μεγάλη Βρετανία στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ελαβε 23% των ψήφων στις τοπικές εκλογές στις αρχές του Μαΐου. Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον νιώθει την καυτή ανάσα του UKIP στο σβέρκο», γράφει το Spiegel.
«Ηδη περί το ένα τρίτο των δικών του βουλευτών είναι υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, και το 2017 οι Βρετανοί θα ψηφίσουν για την παραμονή ή την έξοδο σε δημοψήφισμα για το οποίο έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, αν εκλεγεί πάλι το 2015. Πολλοί Βρετανοί θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι η αιτία της κρίσης στη χώρα τους», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

2 σχόλια:

  1. να μην υπερβάλουμε...

    αυτά τα γράφουν οι γερμανοί για κόντρα...

    όχι ότι η αποβιομηχάνιση την αγγλίας δεν είναι σπουδαίο ιστορικό γεγονός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω την αίσθηση οτι αργά η γρήγορα η φούσκα του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν θα αργήσει να σκάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ εκτονώνεστε ...