18 Ιουν 2013

ο Καρυωτάκης της ΕΡΤ



Γράφει ο  http://mao.gr/karyotaki/ : Ήταν η τελευταία ελληνική σειρά μυθοπλασίας της ΕΡΤ και, επομένως, ο «Καρυωτάκης» του Τάσου Ψαρρά αποκτά ιστορική αξία…Όπως μας υπενθύμισε σήμερα το μεσημέρι η εκπομπή των εργαζομένων της ΕΡΤ, η παραγγελία αυτής της σειράς έγινε το 2008 -η τελευταία παραγγελία ελληνικής σειράς! Η προβολή του «Καρυωτάκη» άρχισε τον Ιανουάριο του 2009 και η σειρά, που ολοκληρώθηκε, σημείωσε υψηλή τηλεθέαση και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές.
Έκτοτε, η ΕΤ1 προβάλλει επαναλήψεις. Καμία νέα σειρά. Τυχαίο; Δε νομίζουμε, αφού αυτή η διακοπή δεν οφείλεται σε οικονομικούς λόγους αλλά στη συστηματική και υπόγεια απαξίωση της ΕΡΤ εκ μέρους των κυβερνήσεων και των διοικήσεων, ώστε να επωφεληθούν τα ιδιωτικά κανάλια.
Περασμένα μεγαλεία; Όχι βέβαια. Παρούσες δυνατότητες, που μένουν ανεκμετάλλευτες στη χώρα όπου κυβερνούν Μπουμπούκοι και πρώην τσεκουροφόροι φασίστες.

Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία και την αφορμή να ανατρέξω στο διαδίκτυο και να βρω τα 20 επεισόδια τα οποία  και παρουσιάζω:

Ένα από τα γνωστότερα ειδύλλια, που έχει περάσει στη συνείδηση των νεοελλήνων ως μία ερωτική ιστορία γεμάτη πάθος και πόνο, ζωντανεύει μέσω της τηλεοπτικής παραγωγής με τίτλο «Καρυωτάκης».
Της Φωφώς Μπόνιου
Πρόκειται για μία δραματική σειρά εποχής με θέμα τη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (τον οποίο θα υποδυθεί ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος) και τη σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (το ρόλο της οποίας ερμηνεύει η Μαρία Κίτσου).
Δημιουργός της σειράς, είναι ο Τάσος Ψαρράς, ο οποίος υπογράφει τόσο το σενάριο όσο και τη σκηνοθετική επιμέλεια της σειράς. Σημειωτέον, πριν να αρχίσει την παραγωγή του σίριαλ -για την οποία εργαζόταν επί τέσσερα χρόνια- είχε ήδη ολοκληρώσει δύο ντοκιμαντέρ για τους δύο ποιητές, η έρευνα των οποίων κράτησε εννέα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο κ. Ψαρράς ερεύνησε τις συνθήκες που οδήγησαν τον Καρυωτάκη στην αυτοκτονία. Γι” αυτό το λόγο άνοιξε για πρώτη φορά αρχεία, όπως το φάκελο του ποιητή στο υπουργείο Εσωτερικών και το στρατολογικό φάκελό του, η μελέτη των οποίων ανατρέπει ορισμένες από τις μέχρι τώρα βεβαιότητες που υπήρχαν για τον ποιητή. Ο Καρυωτάκης δεν ήταν ο πεισιθάνατος ποιητής, ο καταθλιπτικός, ο απαισιόδοξος, ο μόνιμα λυπημένος. Ήταν ένας πρόσχαρος άνθρωπος, γεμάτος ζωντάνια και χιούμορ, με κοινωνική συνείδηση, συνδικαλιστής και πολιτικός σχολιαστής της εποχής του, όπως προκύπτει μέσα από την ίδια την ποίησή του. Ομοίως η Μαρία Πολυδούρη δεν ήταν απλώς η φίλη, η σύντροφος του Καρυωτάκη. Ήταν μία σημαντική προσωπικότητα, μία αγωνίστρια για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών, μία εξαιρετική λυρική ποιήτρια. Αυτές οι δύο προσωπικότητες θα βρεθούν στη νομαρχία Αττικοβοιωτίας και θα συμπορευτούν παράλληλα, καθώς κλυδωνίζεται το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας και τελικά καταρρέει…
Τα καφενεία και οι κοινωνικές συναναστροφές στον κήπο του Ζαππείου είναι ο περιβάλλων χώρος της σειράς, που θα ολοκληρωθεί σε 20 45λεπτα επεισόδια. Αθήνα, Καλαμάτα, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Σύρος, Πάτρα, Πρέβεζα αλλά και Παρίσι, Βουκουρέστι είναι οι πόλεις στις οποίες αναπτύσσεται η δραματουργία. Συμμετέχουν 200 ηθοποιοί (μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Αρμένης, Ηλίας Λογοθέτης, Αντώνης Αντωνίου, Άλκης Παναγιωτίδης, Μαίρη Ιγγλέση, Υβόνη Μαλτέζου, Κόρα Καρβούνη, Στεφανία Γουλιώτη) και 3.000 κομπάρσοι, ενώ το κλίμα της εποχής αποδίδεται πιστά με τη χρήση 2.500 κοστουμιών και 22.000 φροντιστηριακών αντικειμένων. η συνέχεια Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...