4 Μαΐ 2013

Ο χρυσός και η δημοκρατία δεν πάνε μαζί – η Eldorado Gold αντιμετωπίζει αποφασισμένη αντίδραση στην Ελλάδα

mat-ierissosΠέμπτη, 2 Μαΐου 2013
Ενώ η Eldorado Gold οργανώνει σήμερα την ετήσια συνέλευση των μετόχων της στο Βανκούβερ, οι Καναδοί μπορεί να αναρωτηθούν γιατί τα σχέδια της εταιρείας για εξόρυξη χρυσού στη βόρεια Ελλάδα συναντούν τέτοια ισχυρή αντίσταση από τους κατοίκους, ακόμη και από ορισμένες τοπικές αρχές. Υπάρχουν πραγματικά μόνο δύο προβλήματα: αυτό που η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει, και ο τρόπος που το κάνει.
Η Eldorado σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα συνδυασμό επιφανειακού και υπόγειου μεταλλείου χρυσού, που συνδέεται με το υπάρχον μεταλλείο μολύβδου-ψευδαργύρου στο Στρατώνι. Αν και η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει επεξεργασία κλειστού κυκλώματος και όχι υπαίθρια εκχύλιση σε σωρούς (όπως κάνει στην Τουρκία, όπου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα), οι πιθανές επιπτώσεις στα υπόγεια ύδατα και τις ροές των επιφανειακών υδάτων είναι τεράστια. Τα μεταλλεία  θα απαιτήσουν επίσης την καταστροφή σημαντικών δασικών εκτάσεων.
Τουρισμός και η γεωργία είναι οι ζωοδότες της Βόρειας Ελλάδας και το να καταστραφούν μεγάλα κομμάτια του περιβάλλοντος δεν είναι καλό για κανένα από τα δυο. Επίσης, η εξόρυξη είναι εξ ορισμού μια δραστηριότητα με ημερομηνία λήξης, ενώ η σωστή διαχείριση της αλιείας, της γεωργίας και του τουρισμού θα διαρκέσει για πάντα. Παρά τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι έχει τη στήριξη του κοινού, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Χαλκιδική και τη Θράκη έχουν ήδη αποφασίσει ότι θέλουν ένα βιώσιμο μέλλον και όχι ένα εξορυκτικό μέλλον.
Ίσως η δημόσια στήριξη στην οποία αναφέρεται η Eldorado  είναι αυτή για την οποία η εταιρεία έχει πληρώσει. Η Eldorado έχει εντείνει τις προσλήψεις ντόπιων κατοίκων, ακόμη και αν δεν έχουν πραγματικά δουλειά να κάνουν, έτσι ώστε να έχουν συμφέρον από την έγκριση των σχεδίων. Η Eldorado επίσης έχει επωφεληθεί από την οικονομική κρίση για να εντείνει τις πιέσεις στις ελληνικές αρχές, όπως αποδεικνύεται από την ένταξη στο “fast track” που της χορηγήθηκε στο πλαίσιο των πολιτικών “λιτότητας”, για να επιτρέψει στην εταιρεία να πάρει τις άδειες της χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών. Η εταιρεία έχει επίσης βασιστεί στην όλο και πιο βίαιη δράση της αστυνομίας να καταστείλει τις διαδηλώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν γίνει πιο οργισμένες. Η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει την ανησυχία της για την επιδεινούμενη κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει την καύση εξοπλισμού της εταιρείας από διαδηλωτές, αλλά και κυνηγητό και άγριο ξυλοδαρμό ειρηνικών διαδηλωτών από την αστυνομία, τη ρίψη δακρυγόνων μέσα στα αυτοκίνητα ανθρώπων, την παράνομη λήψη δειγμάτων DNA από «υπόπτους», και το σπάσιμο από πόρτες στη μέση της νύχτας για να κάνουν συλλήψεις.

 
Η διοίκηση της Eldorado ενδέχεται να κάνει λάθος στην υπόθεση ότι μπορεί να ξεπεράσει τις διαμαρτυρίες. Αν και οι Ελληνικές παραχωρήσεις μπορεί να είχαν μικρή αξία όταν TVX Gold κατέρρευσε το 2003, η Eldorado πλήρωσε αδρά γι αυτές όταν αγόρασε τη European Goldfields στην ανώτερη χρηματιστηριακή τιμή της. Οι μέτοχοι δεν έχουν δείξει μεγάλη εμπιστοσύνη στην προσέγγιση της εταιρείας, καθώς οι τιμές των μετοχών είναι περίπου το μισό από αυτό που ήταν ένα χρόνο πριν. Η Eldorado μπορεί να έχει όλες τις άδειες που χρειάζεται, αλλά μπορεί ακόμα να σταματηθεί στο δικαστήριο – και στο δρόμο – αν δεν προσπαθήσει να λάβει υπ’οψη της τις ανησυχίες των κατοίκων. Όπως ανέφερε ο Γιάννης ο Ψαρόπουλος στην “Ελευθεροτυπία”, “η Frontier Pacific, η καναδική εταιρεία από την οποία η Eldorado αγόρασε την παραχώρηση του Περάματος, αντιλαμβανόταν ότι πέραν της νόμιμης άδειας από την Αθήνα, θα έπρεπε να κερδίσει αυτό που ο CEO της, ο Peter Tegart, ονόμασε “κοινωνική άδεια” από τον τοπικό πληθυσμό”.
Η βιομηχανία (και η Eldorado) αρέσκεται να απεικονίζει τους αντιπάλους της ως αδαείς ή χειραγωγούμενους, αλλά οι Έλληνες δεν χρειάζεται να κοιτάξουν πέρα  από μια μεγάλη διαρροή το 2002 στο μεταλλείο του Στρατωνίου, το μόνο εν λειτουργία μεταλλείο της εταιρείας στην Ελλάδα, για να πάρουν μια ιδέα της κλίμακας των πιθανών επιπτώσεων.

Τα Μεταλλεία Χρυσού στην Ελλάδα θα ωφελήσουν Καναδούς – όχι τους Έλληνες

Γιατί πρέπει αυτό να ανησυχεί τους Καναδούς; Εκτός του ότι είναι μια Καναδική εταιρεία, εκμεταλλεύεται την οικονομική κρίση στην Ελλάδα για να προωθήσει έργα που είναι περιβαλλοντικά επικίνδυνα, παρά τη μαζική δημόσια αντίδραση. Και ενώ η κυβέρνηση Harper διαλύει την Καναδική εγχώρια περιβαλλοντική νομοθεσία, εξακολουθούν να μην υπάρχουν νόμοι που διέπουν τις επιπτώσεις των Καναδικών εταιρειών στο περιβάλλον ή τα  ανθρώπινα δικαιώματα στο εξωτερικό.
Ή το γεγονός ότι κάθε Καναδός που έχει αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης είναι μέτοχος; Το Καναδικό Πρόγραμμα Συνταξιοδότησης (CPP), που προορίζεται για τη στήριξη των Καναδών στα γηρατειά τους, έχει επιλέξει να τζογάρει στην Eldorado. Από τις 31 Μαρτίου, 2012, το Συμβούλιο Επενδύσεων CPP κατέχει 5.741.000 μετοχές της Eldorado Gold Corp, αξίας εκείνη τη στιγμή περίπου 79 εκατομμυρίων δολαρίων, τώρα λίγο πάνω από το μισό. To Συμβούλιο Επενδύσεων της CPP δεν έχει δεοντολογικά κριτήρια ή «φιλτράρισμα» για το πού επενδύει τα χρήματα της σύνταξής μας.
Όχι μόνο αυτό, αλλά η Καναδική κυβέρνηση υποστηρίζει  πλήρως την Eldoradο. Σε ένα εκπληκτικό βίντεο στο YouTube, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, ταπεινά προσπαθεί να εξηγήσει στον Πρέσβη του Καναδά που δεν το καταλαβαίνει, ότι η κοινότητά του δεν θέλει ένα μεταλλείο χρυσού και γιατί. Ο Πρέσβης Robert Peck φαίνεται ανίκανος ακόμη και να απορροφήσουν ό, τι λέει ο Λαμπάκης και επιμένει να προσπαθεί να ανακαλύψει ποια είναι η τιμή του. Ως Καναδοί, θα πρέπει να πούμε στην κυβέρνησή μας ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Ως μέτοχοι της Eldorado Gold, πρέπει να πούμε στους διευθυντές και τη διοίκηση της εταιρείας να κάνουν πίσω.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Visit the Coordinating Committee of Associations of Stageira-Akanthos Against Gold Mining on the web, join them on Facebook, follow them on twitter, or contact them by e-mail – in English or Greek.
Watch our “Our Silence, Their Gold”, a 20-minute informational video on Eldorado Gold and its predecessor TVX in Greece. (Click on ‘CC’ in the YouTube control bar to enable English/French subtitles.)
Listen to CBC Radio’s As It Happens:
Interview with Maria Kadoglou of Hellenic Mining Watch, March 11, 2013
Interview with Paul Wright, CEO of Eldorado Gold, March 12, 2013
And for an industry perspective: Seeking Alpha: Exposure to Country Risk: The Eldorado Gold Edition, April 14, 2013
IPS News: Greeks Fight Canadian Gold-Diggers, April 27, 2013
The Toronto Globe and Mail: Eldorado Gold’s big Greek mining problem, April 27, 2013
Is Greece in shock? Naomi Klein tells EnetEnglish how her bestseller The Shock Doctrine relates to Greece, April 26, 2013
E-Net English: Eldorado needs a social license to mine Greek gold, 15 March 2013
Conflict Antiquities blog: Greece: exploitation, repression and resistance through destruction in the Skouries mine conflict, April 10, 2013
Bloomberg: Mountain of Gold Sparks Battles in Greek Recovery Test, April 10, 2013
Amnesty International: Greece: Need for investigation of police conduct towards residents of town objecting gold mining operations, March 22, 2013
Ο χρυσός και η δημοκρατία δεν πάνε μαζί – η Eldorado Gold αντιμετωπίζει αποφασισμένη αντίδραση στην Ελλάδα | ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...