20 Φεβ 2013

100 χρόνια απελευθέρωσης ;;;;


 
Τα Γιάννενα μέσα στην κρισιακή μιζέρια τους γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση τους. Που δεν είναι τίποτε άλλο από την ένωση των πολυπολιτισμικών και πολυεθνικών Ιωαννίνων στο ελληνικό κρατικό κορμό.
Με την νικηφόρα επικράτηση του Ελληνικού εθνικισμού στο α και β βαλκανικό πόλεμο και την οριστική διάλυση της «κεντρώας» Οθωμανικής αυτοκρατορίας που γέννησαν μια πλειάδα από έθνη-κράτη που πολέμησαν επανειλημμένα μεταξύ τους για τον ζωτικό τους χώρο, τελευταίο σενάριο αυτής της εθνικιστικής διαμάχης, ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία που οδήγησε σε οριστική διάλυση το παλαιό όραμα του Ρήγα Φεραίου και σοσιαλιστών για ενωμένα Βαλκάνια.
Ο κυρίαρχος ελληνικός εθνικισμός στους βαλκανικούς πολέμους κέρδισε την μερίδα του λέοντος, κάνοντας ελληνικές περιοχές που υπήρχε πολυεθνική διαστρωμάτωση και ήταν περιοχές που και άλλοι βαλκανικοί εθνικισμοί διεκδίκησαν, με κορυφαία στιγμή την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Αλήθεια τι είδους απελευθέρωση ήταν αυτή;  Μια μερική και αλλοπρόσαλλη απελευθέρωση που γέννησε με την σειρά της πλείστα προβλήματα. Ήταν μια απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό που όμως δεν ένωσε σε κάτι πλατύτερο και ανοικτότερο τους πολυεθνικούς πληθυσμούς.
Απεναντίας τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν τους χώρισαν σε Έλληνες, Τούρκους, οβριούς. Αλβανούς, τσάμηδες, Σλάβους και Βούλγαρους. Έρμαια των εθνικισμών και των ιμπεριαλιστικών διεκδικήσεων και συμφερόντων που τους έβαζαν να σκοτώνονται για ένα κομμάτι γης και μπασταρδεμένης ιστορίας που ήθελαν και θέλουν να την καθαρίσουν….
Ναι αυτή είναι μια κουτσή, στρεβλή και ανολοκλήρωτη απελευθέρωση που μεγάλωσε το εξαρτημένο καπιταλιστικό κρατίδιο των Αθηνών και το μετέτρεψε σε ένα ισχυρό καπιταλιστικό- υποιμπεριαλιστικό πυλώνα στην περιοχή των Βαλκανίων, μέχρι και πρόσφατα.

Να και μια άλλη  φωτογραφία, μιας άλλης- πιο πραγματικής- απελευθέρωσης. 1944 Σαράφης- Άρης Βελουχιώτης στα Γιάννενα(φώτο: Κώστας Μπαλάφας).  
Όχι 100 χρόνια αργότερα δεν μπορώ να χαρώ για αυτή την απελευθέρωση. Η απελευθέρωση θα έρθει μόνο αν τα Βαλκάνια αδέλφια μου, σπάσουν με τα εθνικιστικά δεσμά τους, φτύσουν στα μούτρα τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά τους και ξανασυναντήσουν το όραμα της βαλκανικής σοσιαλιστικής- κομμουνιστικής ενότητας.
Μέσα από αυτή την οπτική η αντιφασιστική ρητορεία για την πρόσκληση ή μη της Χ.Α στην παρέλαση  δεν έχει να μου προσφέρει και πολλά. Στο βαθμό που αυτή  γίνεται από την πλευρά της υπεράσπισης του εθνικού κορμού και των εθνικών συμβόλων και συμφερόντων  που οι φιλοναζί χρυσαυγίτες δεν ανήκουν σε αυτόν καθώς ταυτίζονται με τους κατακτητές του 40…. Το εν λογω επιχείρημα είναι αντιστροφή του επιχειρήματος είστε εαμοβούλγαροι, άρα είτε εθνικά προδότες, είτε κατάσκοποι…
Ένθεν κακείθεν υπερασπίζονταν μια εθνική λογική που διαχωρίζονταν ταξικά σε αυτούς που έβλεπαν το εθνικό συμφέρον μέσα από την κυρίαρχα των ελίτ, των καπιταλιστών και ιμπεριαλιστών και οι άλλοι μέσα από το δρόμο και την πορεία της λαϊκής εξέγερσης- επανάστασης- εξουσίας. Άρα το να ερίζουν επί του εθνικού ζητήματος, έκρυβαν τις κυρίαρχες ταξικές συνιστάμενες των συγκρούσεων. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό κάνουν και σήμερα, όπως φαίνεται και με το ζήτημα της  πρόσκλησης της Χ.Α.
Το επαναλαμβάνω δεν μου λέει κάτι η γιορτή της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων 100 χρόνια μετα. Στο βαθμό που νιώθω σκλαβωμένος στην τρόικα, στην ΕΕ, στο ΔΝΤ, στο ελληνικό και ξένο κεφάλαιο, στην ανεργία, στην εκμετάλλευση και στην αλλοτρίωση.. Από αυτά τα δεσμά θα απελευθερωθούμε κάποτε;;;


 το βίντεο είναι του ΓΕΣ
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...