13 Ιαν 2013

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΟΓΡΙΩΝ

Οι κίνδυνοι ατεκνίας,
αγαμίας, νηστείας...

Πανεπιστημικακές μελέτες δείχνουν
αυξημένα ποσοστά καρκίνων μαστού,
μήτρας και ωοθηκών στις καλόγριες


Έγραψε στις 13.01.2013 ο/η: Μουαμάρ Ιγνάτιος



Όταν οι καλόγριες αφιερώνουν τη ζωή τους στην Εκκλησία, δεσμεύονται για αγνότητα, για υπακοή, για άρνηση, ουσιαστικά, τής ίδιας τους τής φύσης. Η αγαμία όμως, η ατεκνία και η νηστεία, αποδεικνύεται, ότι κάνουν πολύ κακό στην υγεία τους.

Μια μακρά ιστορία πανεπιστημιακών ερευνών, συνδέουν τις καλόγριες με ιδιαίτερα υψηλές συχνότητες εμφάνισης καρκίνων τού μαστού, των ωοθηκών και τής μήτρας.

Η παρά φύση ζωή φαίνεται, πως τιμωρεί τις «νύμφες τού Ιησού». Οι αναπαραγωγικοί καρκίνοι αποτελούν την κατάρα τους...


 
Σύμφωνα με τον πρωτοπόρο ιταλό επιδημιολόγο, Bernadino Ramazzini (1633–1714), τον πρώτο, που σύνδεσε τον τρόπο ζωής των καλογριών με τον καρκίνο: «σπάνια μπορείτε να βρείτε ένα μοναστήρι, που δέν θα φιλοξενεί αυτό το καταραμένο μίασμα, τον καρκίνο, εντός των τειχών του».
 
Συστηματικότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους τού καρκίνου τού μαστού και τού τραχήλου της μήτρας σε μοναχές δόθηκε από τον Rigoni Stern σε έρευνα θανάτων καλογριών από καρκίνο στη Βερόνα στις αρχές τού 19ου αιώνα.
 

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την ημερομηνία τού πίνακα (1275), που απεικονίζει γιατρό να εξετάζει το μαστό καλόγριας, ο καρκίνος τού μαστού πρέπει να ήταν συχνός στις καλόγριες για πολλούς αιώνες.
(Ο πίνακας προέρχεται από το πανεπιστήμιο τού Leiden).
 



Καρκίνος τού μαστού
Είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια, ότι οι καλόγριες έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά καρκίνου τού μαστού από το μέσο όρο των υπόλοιπων γυναικών. Μια σχετικά πρόσφατη έρευνα βρετανών επιστημόνων με το στατιστικό δείγμα να ξεπερνά τις 150.000 σε τριάντα χώρες, επιβεβαίωσε τις υπόνοιες, πως η διαδικασία αναπαραγωγής παίζει καθοριστικά αποτρεπτικό ρόλο στην ανάπτυξη τού συγκεκριμένου καρκίνου στις γυναίκες. Η σύνδεση βασίζεται πάνω σε ορμονικούς παράγοντες και σχετίζεται με τις διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια τής εγκυμοσύνης και τού θηλασμού.

Όσο περισσότερα παιδιά έχει μια γυναίκα και όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα τού θηλασμού τόσο μικρότερες είναι κι οι πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο τού μαστού.


Πριν τη βιομηχανική επανάσταση, οι γυναίκες είχαν περισσότερα παιδιά απ’ ότι έχουν τώρα κι ο καρκίνος τού μαστού ήταν ένα τελείως ασυνήθιστο φαινόμενο. 




Πρόσφατοι υπολογισμοί καταδεικνύουν, πως οι σημερινές γυναίκες τού δυτικού κόσμου θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 60% τις πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο τού μαστού εάν επέστρεφαν στα επίπεδα γονιμότητας και θηλασμού, που υπήρχαν πριν τη βιομηχανική επανάσταση.

Για κάθε παιδί, που αποκτά μια γυναίκα, οι πιθανότητες να αποκτήσει καρκίνο τού μαστού μειώνονται κατά 7% και για κάθε έτος, που θηλάζει, το ποσοστό μειώνεται ακόμα κατά 4.3%. Υπολογίζεται, πως ένα 5% των καρκίνων τού μαστού θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν οι γυναίκες παράτειναν την περίοδο θηλασμού κατά έξη μήνες.

Πηγή: Parade Magazine, Article: «Why do nuns have a higher risk of breast cancer?», dr. Isadore Rosenfeld, New York Hospital & Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Rossi Distinguished Clinical Professor of Medicine at New York / Cornell Medical Center, January, 2013


Ο ρόλος τής ατεκνίας
Προκειμένου να διευκρινιστεί ο ρόλος τής οικογενειακής (συζυγικής) κατάστασης στην καρκινογένεση, το 1968, ένα ίδρυμα έρευνας για τον καρκίνο ανέλυσε τη θνησιμότητα από καρκίνο σε 31.658 λευκές καθολικές καλόγριες από 41 διαφορετικά θρησκευτικά τάγματα ξεκινώντας από το 1900 και τελειώνοντας το 1954.

Οι καλόγριες έδειξαν να προσβάλλονται από καρκίνο τού μαστού σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό στις ηλικίες από 40-74 ετών, ενώ κατέδειξαν πολύ υψηλά ποσοστά τής νόσου σε ηλικίες άνω των 39 ετών. Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων τού καρκίνου τού μαστού στις καλόγριες φαίνεται να οφείλεται στον ίδιο παθογόνο μηχανισμό ορμονικής φύσης, που σχετίζεται άμεσα με τη μή γονιμότητα.

Πηγή: Pub Med: J Natl Cancer Inst. 1969 Mar;42(3):455-68. «Cancer mortality among nuns: role of marital status in etiology of neoplastic disease in women», Fraumeni JF Jr, Lloyd JW, Smith EM, Wagoner JK



Περιστατικά καρκίνου τού μαστού από έρευνα σε 31.658 καλόγριες από 41 καθολικά τάγματα στις Η.Π.Α., από το 1900 έως το 1954.
Ο κάθετος άξονας αναφέρεται στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου τού μαστού επί τοις χιλίοις, ενώ ο οριζόντιος στην ηλικία.
Οι καλόγριες έχουν αυξημένες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο τού μαστού σε σύγκριση με τον υπόλοιπο γυναικείο πληθυσμό, ειδικότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.




Διάφορες μελέτες έχουν καταδείξει, πως οι καλόγριες έχουν διαφορετικά ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με άλλες γυναίκες παρόμοιας ηλικίας από το γενικότερο πληθυσμό. Μια γενική ανασκόπηση τής υπάρχουσας βιβλιογραφίας αποκαλύπτει πλήθος μελετών, μερικές από τις οποίες πηγαίνουν πίσω στο 18ο αιώνα.

Οι καθολικές καλόγριες θα μπορούσαν να παράσχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις τής ατεκνίας και τού άγαμου βίου. Το ποσοστό προσβολής των καλογριών από καρκίνο τού μαστού, τού τραχήλου τής μήτρας και των ωοθηκών είναι κατά 20-25% υψηλότερο από αυτό τού γενικού πληθυσμού.


Κίνδυνος από τη νηστεία
και τη μή έκθεση στο φως
Πέρα από την αδράνεια τού παραγωγικού τους οργανισμού, που είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα υψηλά ποσοστά τους στους προαναφερθέντες καρκίνους, η έλλειψη βιταμίνης D, όπως και άλλων θρεπτικών συστατικών, λόγω των διατροφικών τους συνηθειών, αλλά και τής ανεπαρκούς έκθεσής τους στο φως τού Ήλιου, συντελεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος περισσότερο φιλικού σ’ αυτού τού είδους τους καρκίνους.

Ο μέσος όρος διάγνωσης τού καρκίνου τού μαστού στις καλόγριες είναι τα 56 έτη.

Πηγή: Rachel Ashworth, School of Biological and Chemical Sciences, Queen Mary University of London-Letter to the Editor, «Breast Cancer in Nuns», 2004 Blackwell Publishing, Inc, The Breast Journal, Volume 10, Number 5, 2004-465


Το 1713, ο ιταλός γιατρός Bernadino Ramazzini, παρατήρησε, πως οι καλόγριες είχαν ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό προσβολής από καρκίνο τού μαστού σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σήμερα, οι περίπου 95.000 καλόγριες στον κόσμο πληρώνουν ένα πολύ υψηλό τίμημα για την αγνότητά τους, διότι έχει αυξηθεί πολύ το ποσοστό προσβολής τους από καρκίνο τού μαστού, τού τραχήλου και των ωοθηκών.


Η τεκνοποίηση προστατεύει
Ο MacMahon και οι συνάδελφοί του ήταν οι πρώτοι, που ερεύνησαν αυτό το θέμα και το σύνδεσαν με τον παράγοντα τής τεκνοποίησης. Επιπρόσθετα, οι γυναίκες, που τεκνοποιούν, λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία, όταν έχουν το πρώτο τους παιδί σε νεαρή ηλικία και στη συνέχεια αποκτήσουν και άλλα παιδιά ή παρατείνουν τη διάρκεια τού θηλασμού.

Οι παράγοντες «αναπαραγωγής» είναι γνωστό πλέον, πως προστατεύουν ενάντια στους καρκίνους τού στήθους, τού τραχήλου τής μήτρας και των ωοθηκών.


 
Το ανθρώπινο σώμα έχει ορισμένες προδιαγραφές, σύμφωνα με την επί εκατομμύρια χρόνια εξέλιξή του μέσα στη φύση. Βασική λειτουργία, ειδικά τού γυναικείου σώματος, είναι ο έρωτας και η αναπαραγωγή.

Έτσι, όταν μια γυναίκα, π.χ. μια καλόγρια, πιέζει το σώμα της να ζήσει παρά φύση στα σκοτάδια κάποιου μοναστηριού με αγαμία, ατεκνία και νηστεία, το σώμα δέν μπορεί να ανταποκριθεί.
 

Το τίμημα, που θα πληρώσει η γυναίκα αυτή, θα είναι ιδιαίτερα υψηλό...
 



Οι άτεκνες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο αριθμό κύκλων περιόδου απ’ ότι οι γυναίκες, που τεκνοποιούν, διότι απέχουν από την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Ο αυξημένος αριθμός των κύκλων τής περιόδου έχει άμεσα συνδεθεί με τις προαναφερθείσες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες.

Οι γυναίκες, που ξεκινούν την έμμηνο ρήση τους πριν τα δώδεκα, έχουν ελαφρώς μεγαλύτερα ποσοστά να προσβληθούν από καρκίνο τού μαστού απ’ ότι οι γυναίκες, που ξεκινούν στα δεκαπέντε. Παρόμοια, ο κίνδυνος για καρκίνο τού μαστού αυξάνεται κατά 17% για κάθε πενταετή καθυστέρηση τής εμμηνόπαυσης.


Πηγή: «The Plight of Nuns-Hazards of nullipariry», Kara Britt, Roger Short, The Lancet Medical Magazine, thelancet.com vol. 379, June 23, 2012.


Υψηλά επίπεδα προλακτίνης
σε άτεκνες γυναίκες
Η προλακτίνη είναι μια πεπτιδική ορμόνη, που ανακαλύφθηκε από τον Oscar Riddle, ενώ ο Henry Friesen ανέλυσε αυτή την ορμόνη περισσότερο. Η στατιστική επεξεργασία των δειγμάτων κατέδειξε, πως το επίπεδο τού πλάσματος προλακτίνης μπορεί μονίμως να χαμηλώσει μετά από μια πλήρη κύηση.

Στις καλόγριες, ο μέσος όρος τού πλάσματος προλακτίνης είναι 35% υψηλότερος απ’ ότι στις γυναίκες, που τεκνοποιούν. Παρατηρείται μια γραμμική αύξηση στις πιθανότητες για προσβολή από καρκίνο τού μαστού στις γυναίκες με μεγαλύτερη συγκέντρωση πλάσματος προλακτίνης.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με μεγαλύτερα επίπεδα προλακτίνης έχουν στατιστικά 87%  περισσότερες πιθανότητες, για να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού.

Πηγή: Br J Cancer. 1981 Jun;43(6):826-31. «Elevated levels of prolactin in nulliparous women». Yu MC, Gerkins VR, Henderson BE, Brown JB, Pike MC
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...