8 Σεπ 2012

Το ούζο εντύπως

βιβλιογραφία που μοσχοβολά γλυκάνισο
 

Φωτογραφία της Βιβής Χανιώτη-H2 Concept
~ «Απόσταγμα Ζωής» είναι ο τίτλος πολυσέλιδου λευκώματος που αναφέρεται στο ούζο, στο Πλωμάρι και στην διαχρονική παρουσία της οικογένειας Βαρβαγιάννη στο χώρο της ποτοποιίας. Την ευθύνη των κειμένων έχει ο ιστορικός Γιώργος Γιαννακόπουλος, και την τεκμηρίωση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού ο Παναγιώτης Φρυδάς για λογαριασμό των Ελληνικών Ομοιογραφικών Εκδόσεων (2007). Εξαιρετικό το αρχειακό φωτογραφικό υλικό και σύγχρονες φωτογραφίες από τον Γιάννη Γιαννέλο-Studio NET, μας γνωρίζει όλη τη διαδικασία της απόσταξης, της παραγωγής και εμπορίας του Πλωμαρίτικου ούζου.
Το λεύκωμα παρακολουθεί και καταγράφει την πορεία της (κυκλαδίτικης καταγωγής) οικογένειας Βαρβαγιάννη από το 1860 -όταν ο Ευστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης αφήνει την Οδησσό και ιδρύει στο Πλωμάρι την γνωστή βιοτεχνία παραγωγής ούζου- μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει στο μοναδικό στο είδος του Μουσείο Ούζου. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) και συμπληρώνεται με βιβλιογραφικές αναφορές, στίχους τραγουδιών, στοιχεία από την καθημερινή ζωή και τον τρόπο που απολαμβάνουν οι Έλληνες το ούζο. Ένα βιβλίο που μοσχοβολά γλυκάνισο ακόμα και στην κόλα της βιβλιοδεσίας.
(214 σελίδες, 60.87 ευρώ)
~ Ένας μερακλής Μυτιληνιός, ο Στρατής Πανάγος, έχει κάνει δυο βιβλία που αναφέρονται στο ούζο και στους μεζέδες του. Το πρώτο: με τίτλο «Πανορεξία Ούζου» κυκλοφόρησε το 2001 σε αυτοέκδοση και είναι εξαντλημένο.
~ Μεταφρασμένο στα αγγλικά από τον Geoffrey Kox κυκλοφορεί από το 2002 από τις εκδόσεις Ίνδικτος με τίτλο: «Panorexia», με πλούσια εικονογράφηση και συνταγογραφία.
(80 σελίδες, 13 ευρώ)
~ Το «Ούζου εγκώμιον» με υπότιτλο «θαλασσινά και ψάρια», εκδόσεις Αιολίδα, Μυτιλήνη, 2011, είναι το νέο βιβλίο του Στρατή Παναγου.
Περιλαμβάνει πλούσιους μυτιληνιούς ουζομεζέδες, ιστορικά στοιχεία και αναφορές στη Λέσβο και τους παραγωγούς του νησιού. Ενδιαφέρον tip του βιβλίου: Αποφεύγουμε τα παγάκια απευθείας στο ούζο για να γλυτώσουμε τον πονοκέφαλο και τις καούρες στο στομάχι. Αιτία οι κρύσταλλοι που σχηματίζει ο πάγος στην επιφάνεια του ούζου, που είναι στην ουσία συμπυκνωμένα μόρια ανηθόλης. Προτιμάμε παγωμένο νερό, έστω και με παγάκια. Οι 20 συνταγές ιδιαίτερων εδεσμάτων συνθέτουν μια σύγχρονη ματιά στην αναγεννημένη παράδοση για τη συνοδεία του ούζου.
(56 σελίδες, 8 ευρώ)
~ Το επιτοίχιο Ημερολόγιο του 2012: «Εις Υγείαν της θάλασσας και των γεύσεων – Denizin ve lezzetlerin Serefine», εκδόσεις Αιολίδα, με κείμενα Στρατή Πανάγου, περιλαμβάνει 12 συνταγές, μια για κάθε μήνα του χρόνου. Ηδίγλωσση έκδοση (ελληνικά – τουρκικά), είναι αφιερωμένη στη θάλασσα του Αιγαίου που ενώνει δυο λαούς με κοινό γαστρονομικό πολιτισμό.
Κυκλοφορεί και σε αγγλογερμανική έκδοση «Cheers! To aegean sea flavours
Prost! Auf das Meer und die Koestlichkeiten»
(16 σελίδες, 10 ευρώ) 
~ Το μικρού μεγέθους βιβλίο «Ouzo & mezes», των Στρατηγικών Εκδόσεων, επιμελήθηκαν ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος με την Αναστασία Ζαρμπώνη.
Περιλαμβάνει 120 συνταγές μεζέδων και παραδοσιακών εδεσμάτων που μπορούν να συνοδέψουν το ούζο. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά – αγγλικά) με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα προτεινόμενα εδέσματα.
(218 σελίδες, 10 ευρώ)
~ Τους διαπλέοντες το διαδίκτυο συγκινεί ιδιαίτερα το πάθος και το μεράκι που κρύβουν κάποιες ιστοσελίδες. Ο ιστότοπος http://tsou.gr/  φιλοξενεί κείμενα που αφορούν το ούζο του χτες και του σήμερα. Παρουσιάζει μια απίστευτη συλλογή από καραφάκια ούζου (400 ετικέτες – 190 ποτοποιίες) ταξινομημένα γεωγραφικά ανά περιφέρεια και με ενδιαφέροντα links. Από εδώ βρήκαμε τησελίδα του Ολλανδού Ruud Jacobs με ενδιαφέρουσα συλλογή από περίπου 100! ειδικά ποτήρια του ούζου.
Ρουσουνέλος Δημήτρης
για το περιοδικό Βήμα Gourmet-Ιούλιος 2012
Η  αναρτηση  απο   εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...