2 Μαΐ 2012

Τώρα κλαιν’ όλα τ’ αλάνια, που θα μείνουνε χαρμάνια…

Από εχθές (1η Μαΐου), άρχισε  να ισχύει, σε περιοχές της Ολλανδίας (στα νότα της χώρας, Zeeland, Brabant και στα βόρεια, Limburg), η απαγόρευση στο ελεύθερο κάπνισμα της μαριχουάνας για τους αλλοδαπούς, ενώ επιτρέπεται μόνο για τους Ολλανδούς, που έχουν όμως τη λεγόμενη «κάρτα κάνναβης». Το μέτρο αυτό που θα ισχύσει και στο Άμστερνταμ από την 1η Ιανουαρίου 2013 (όπως και στην υπόλοιπη χώρα), σκοπό έχει σύμφωνα με την άποψη του νομοθέτη, στον περιορισμό της χρήσης των ναρκωτικών και στον έλεγχο της εμπορίας. Αυτή η απαγορευτική διάταξη, θα έχει επιπτώσεις, στο 1 εκατομ. τουρίστες, που  πάνε στην Ολλανδία, για ν’ αγοράσουν τη δόση τους.
Παράλληλα, άρχισαν συστηματικοί έλεγχοι της αστυνομίας του Άμστερνταμ και των άλλων μεγαλουπόλεων, για να επισημανθούν τα σπίτια που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια κάνναβης. Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στον έλεγχο των 30.000 περίπου καλλιεργητών κάνναβης, που με το πρόσχημα της ιδιωτικής χρήσης, τελικά την εμπορεύονται.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, το 30% των πυρκαγιών στα σπίτια προέρχονται από την χρήση θερμαντικών μηχανισμών, για την ανάπτυξη του εν λόγω φυτού. Από το συστηματικό αυτό έλεγχο, που διενεργείται τώρα, η ηλεκτρική υπηρεσία της Ολλανδίας υπολογίζει, ότι θα έχει απώλειες εσόδων, της τάξης των 50 εκατομ. ευρώ ετησίως. Η γενική εισαγγελία έχει υπολογίσει, ότι μια συγκομιδή (σε τρείς μήνες), έχει κόστος 23.000 ευρώ στον καλλιεργητή. Με το δεδομένο ότι πληρώνει ως μέσο όρο ρεύμα 7.500 ευρώ, του επιφέρει καθαρό κέρδος, 15.639 ευρώ. Φυσικά τα έσοδα είναι μεγαλύτερα, εάν υποκλέβεται ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στις παράνομες οικιακές καλλιέργειες είναι πολύ υψηλά (50.000 στην πρώτη επισήμανση και σφράγισμα των σπιτιών για 3 χρόνια). Αυτό έχει εξαναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες, να βάζουν πολύ αυστηρούς όρους στην ενοικίαση των κατοικιών τους, ενώ οι σχετικές εταιρίες ενοικιάσεων, υπολογίζουν ότι θα ζημιωθούν ετησίως 60 εκατομ. ευρώ, από την απαγορευτική αλλαγή των κανονισμών ενοικίασης και πώλησης. Μέχρι τώρα, νοίκιαζαν τα σπίτια χωρίς χαρτιά κι όταν έπεφτε σήμα στον καλλιεργητή, ότι έρχεται η αστυνομία, το εγκατέλειπε.  Σε περίπτωση διαφυγής του καλλιεργητή κάνναβης, υπόλογη πλέον είναι η εταιρία του real estate, που επιμελήθηκε τη διαμεσολάβηση.  Γι αυτό κι έχουν αναρτηθεί, οι σχετικές προειδοποιητικές πινακίδες (συνημμένη φωτογραφία).
Μιχάλης Μιχελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...